Nya krav på tillgänglighet ställs på offentliga förvaltningars webbsidor och vi har fått frågor från kunder inom offentlig sektor om hur Via TT uppfyller kraven. Nedan reder vi ut vad som gäller.
Vad är webbdirektivet?
Webbdirektivet, eller Lag (2018:1937) om tillgänglighet till digital offentlig service, syftar till att skapa digital tillgänglighet för alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar så att alla kan få tillgång till digitalt innehåll från aktörer inom offentlig sektor. Direktivet bygger på fyra övergripande principer: en webb ska vara möjlig att uppfatta, den ska vara hanterbar, begriplig, och robust.
Läs gärna detaljer ur webbdirektivet hos Myndigheten för digital förvaltning (DIGG). DIGG ansvarar för uppföljningen av lagen och de publicerar Vägledning för webbutveckling. Detta är en samling officiella riktlinjer för hur du bör arbeta med webbplatser inom offentlig sektor i Sverige.
Här kan du specifikt läsa om webbdirektivet.
När började kraven gälla?
- Nya webbplatser: från och med 23 september 2019.
- Befintliga webbplatser (lanserade innan 23 september 2018): från och med 23 september 2020.
- Publika appar berörs från och med 23 juni 2021.
Vem gäller kraven?
Kraven ställs i huvudsak på aktörer inom offentlig sektor såsom myndigheter, regioner och kommuner, det vill säga aktörer som anses vara en upphandlande myndighet. De gäller också skattefinansierade aktörer som utför samhällstjänster och en stor del av de statliga och kommunala bolagen.
Gäller dessa krav även Via TT?
Nej. Via TT är en tjänst från TT Nyhetsbyrån. TT är ett privatägt företag. Eftersom lagstiftningen är ny och vi själva inte är en myndighet är vårt verktyg Via TT inte byggt efter riktlinjerna i webbdirektivet eller Lag (2018:1937) om tillgänglighet till digital offentlig service.
Lag (2018:1937) om tillgänglighet till digital offentlig service är inte tillämplig på en offentlig aktörs externa leverantörer. Se 9 § 3 "Denna lag är inte tillämplig på digital service som utgörs av [...] 3. digital service från tredje part som varken har finansierats eller tagits fram av den berörda offentliga aktören eller står under dess kontroll".
Uppfyller Via TT kraven trots att lagen inte gäller externa leverantörer?
Ja och nej.
Pressrummet på via.tt.se uppfyller i dag inte webbdirektivets krav fullt ut.*
Men Via TT uppfyller samtliga krav om du integrerar pressrummet via vårt API på din egen webbplats. På din egen webb kan du styra hur pressmeddelandena ska se ut och läsas och därmed själv säkerställa att webbdirektivet uppfylls genom att hämta och presentera data från pressrummet på egen webbplats på det sätt du själv bestämmer.
Du kan alltså dels ha ett pressrum på via.tt.se, dels ett på din egen webbsida, där dina utskick automatiskt publiceras genom att "Publicera pressmeddelandet på din egen webbsida" bockas i. Om du önskar kan vi helt "släcka ned" pressrummet på via.tt.se ifall all trafik i stället ska drivas till din egen webbplats.
*Via.tt.se uppfyller vissa av webbdirektivets krav:
Kodkvalitet 1: HTML‐koden och stilmallar validerar utan allvarliga fel (WCAG 4.1.1)
Svar: Ja
Kodkvalitet 2: Rubriker är uppmärkta med semantiskt korrekt HTML (h1, h2 och så vidare) i rätt hierarkisk ordning. (WCAG 1.3.1)
Svar: Delvis
Tangentbordsnavigering: Alla funktioner i innehållet går att hantera med hjälp av ett tangentbord (WCAG 2.1.1)
Svar: Delvis
Bilder: Alla innehållsbärande bilder har en alt‐text som presenterar motsvarande information som bilden i dess sammanhang (WCAG 1.1.1)
Svar: Ja
Färger och kontraster 1: Kontrasten mellan text och bakgrund är åtminstone 4,5:1 (WCAG 1.4.3)
Svar: Ja
Storlek och skärm 1: Gränssnittet är flexibelt och fungerar vid 400% förstoring eller på liten skärm med 320px bredd utan att information eller funktionalitet går förlorad. (WCAG 1.4.10)
Svar: Ja
Storlek och skärm 2: Text går att förstora till dubbel höjd och bredd utan att information eller funktionalitet går förlorad. (WCAG 1.4.4)
Svar: Ja