Kom igång med Nyhetsvyn

Vyn är ett överskådligt sätt att ta del av TT:s nyheter. Du ska snabbt se det senaste TT har gett ut.

Du kan själv göra bevakningar på olika ämnen eller sökord och ställa in mejl eller mobilaviseringar på dem.

Första gången du loggar in kanske sidan är tom.

Om du vill få komplett nyhetsöverblick, klicka Importera en befintlig nyhetstavla uppe till vänster bredvid knappen Skapa en ny tavla. Där har vi gjort en tavla åt dig med TT:s senaste nyhetstexter, sorterade på inrikes, utrikes o s v.

Om knappen saknas kan du lätt göra en sådan tavla själv. Och kanske en eller två tavlor till med helt egna urval. Se nedan.

Tavlor och listor

En tavla är tänkt att fylla en normal bildskärm på dator.

När du vill göra egna bevakningar kan du skapa en eller flera egna tavlor. Klicka Skapa en ny tavla på menyn uppe till vänster.

Om du har sparat sökningar/bevakningar i appen TT Bevakning så ser du dem i Min mobiltavla.

Varje sökning/bevakning du har bildar en lista i en tavla.

Du kan byta plats på listorna med dra-och-släpp.

Listorna tar in ett visst antal texter. Vill du se mer, klicka Ladda fler nederst i listan. Eller gå vidare neråt med piltangent.

Läs

Klicka på rubrik i lista för att läsa texten.

Med tangentbord/kortkommando:

•  stega i lista med pil upp/ner
  •  öppna/stäng text med mellanslag
  •  rulla i text med skift+pil (tillfälligt ur funktion)
  •  växla mellan listor med pil åt sidan

Snabbsök i en tavla

I den breda sökrutan överst i varje tavla kan du söka i det som kommit in i listorna på den tavlan. OBS att listorna är ganska korta, för prestandans skull.

När du öppnat en text för att läsa, kan du söka i den som på en vanlig webbsida: med Ctrl-F på pc, Cmd-F på mac.

Skapa en lista/bevakning

Om du vill söka djupare och filtrera:

• klicka Skapa en lista - Ny bevakning
  • skriv sökord överst i rutan och tryck enter/ny rad
  • begränsa/filtrera med ett klick om du vill söka t ex i bara Inrikes text eller bara Redaktionell info.
  • om du vill söka i flera sektioner samtidigt växlar du till avancerat vid kugghjulet uppe till vänster och skriver in sektionernas koder.
  • det går också att söka på ämneskategori, slug m m. Fråga oss!
  • När du är nöjd med sökningens resultat - man kan oftast se det på rubrikerna som visas - klicka Bevaka sökningen och ge den ett namn. Nu ligger den som en lista i tavlan du hade uppe.

Söksyntax, logiska operatorer

du kan kombinera sökord med hjälp av logiska operatorer. Använd

• || för eller (dubbelt vertikalstreck)
  • + för och
  • - för inte

Mer om hur du konstruerar söksträngar kan du läsa här.

Exportera en lista

Om du har fått till en riktigt bra sökning, som fler på ditt jobb vill ha, kan du skicka den till dem så här:

1. på listans trepunktsmeny uppe till höger, klicka Ändra bevakning så att skapa-bevakning-rutan visas
  2. markera och kopiera raden längst ner i dialogrutan, efter tecknen <> (den kallas en "snippet", en kodsnutt)
  3. klistra in din snippet i ett meddelande till kollegan

...och importera en lista

När du får en snippet (kodsnutt)

1. klicka Skapa en lista – Importera
  2. klistra in kodsnutten i fältet "Snippet"
  3. ge sökningen ett namn
  4. klicka Fortsätt

Nu finns bevakningen bland dina listor i tavlan.

Bli aviserad

Varje lista har en egen liten meny (tre punkter lodrätt uppe till höger) där du kan slå på/slå av aviseringar ( =push-notiser, notifieringar).

Du kan få dem som mejl eller som avisering i appen TT Bevakning. (Kom ihåg att slå på appens aviseringsfunktion!)

Om du valt mejl så gäller den mejladress du angett för vår kundtjänst. Du kan se den under kugghjulet för inställningar uppe till höger.

I samma meny kan du döpa om eller ta bort en lista, eller ändra dess sökning.

Om du har ändrat aviseringsläge men det inte syns, så brukar det hjälpa att uppdatera webbsidan.

TT-kalendern

TT-kalendern är en redaktionell produkt med mängder av evenemang inom olika kategorier - pressträffar, konferenser, hel- och delårsrapporter, årsdagar, sportevenemang, mässor med mera. Den uppdateras kontinuerligt av vår kalenderredaktör.

I Vyn kan du skapa bevakningar för att bli aviserad när det kommer nya evenemang inom de ämnen du vill ha koll på.

För att se TT-kalendern för en viss dag - hel eller filtrerad - klickar du på kalendersymbolen uppe till höger. Den tar dig till vår mer avancerade kalendervy.