TT Nyhetsbyrån - Support

Avancerat sök

Avancerade sökfunktioner finner du under pilen till höger i fältet för sökord överst på sidan (eller genom att skriva ":" i sökfältet, om du jobbar utan mus). 

Du får fram olika sökfunktioner beroende på vilken sektion du söker i, eftersom materialet har olika egenskaper.

De vanligaste är nyckelord, plats, tid och avtal. 

avanc_sok_1.PNG

 

BILD

I Bild finns ett par möjligheter till: att filtrera på vissa kriterier eller söka på en viss leverantör.

avanc_sok_bild.PNG

 

När du klickat på en sådan sökfunktion lägger sig en blå "knapp" i sökfältet med textmarkör i, och där skriver du din precisering.

Exempel: Nedan söker vi staden Paris.

Klicka på gula söksymbolen för att starta sökningen.

avan_knapp.PNG

Kort om dessa sökverktyg:

  • Nyckelord - Ofta riktigt användbart inom Bild, men olika vanligt hos olika leverantörer. Sökningen går på exakt stavning, men är inte versalkänslig. Nyckelord kan även förekomma inom andra sektioner, men sätts inte på nyhetstexter.
  • Plats - Om du vill hitta bild, nyhetstext etc som verkligen handlar om den platsen - och slippa material där platsen bara nämns i förbigående.
  • Tid - När bilden är tagen eller texten, grafiken etc gavs ut. Här kan du välja några "färdiga" tidsspann som senaste timmen, senaste veckan och så vidare eller mellan exakta datum. I datumväljaren kan du klicka i kalender eller skriva i datumrutan.
  • Avtal - teknikalitet för dig som ska ställa in sökning för att starta leveranser till ett tekniskt system. (Om du som kund har flera avtal med TT Nyhetsbyrån och vill söka inom det material som ingår i ett av avtalen.)

Och specifikt på Bild:

  • Endast - avgränsa - Om du vill snäva ner ditt sökresultat till exempelvis bara bilder som får publiceras i sociala medier (I princip även breddare/höjdare/kvadratisk samt färg/svartvit - men de funktionerna är på reparation för tillfället)
  • Leverantör  - om du vill se ifall en viss bildbyrå hos oss har det du söker

Du kan kombinera flera sökfunktioner med varandra och med ett eller flera sökord.

För att ta bort ett visst sökbegrepp klickar du på krysset i den "knappen" uppe i sökfältet.

 

NYHETER

NYHETER har ett eget sökverktyg, som du kan öppna och stänga med knappen under sektionsraden under sidans rubrik.

Det erbjuder speciellt en översiktlig geografisk indelning av Sverige. Därtill datum och plats. Kombinera dem med sökordsrutan överst på sidan.

 

SIDOR

SIDOR har också ett eget sökverktyg. Datumsöket gäller här det datum sidan är tänkt att publiceras. Du kan också avgränsa på veckodagar.

 

KALENDERN

TT-kalendern i sektionen Planering har ett sökverktyg där du kan avgränsa på en eller flera typer av evenemang, på ämnesområden och på län och kommuner.

Även här kombinerar du med datum samt med sökord uppe i sökordsrutan allra överst på sidan.