TT Nyhetsbyrån - Support

Mer tips för sökning

Vilka sökträffar du får beror på var på sajten du står när du gör din sökning. Ju längre in i sektionsordningen, desto bättre precisering/avgränsning. Men vissa saker hittar du bäst om du börjar uppifrån.

Exempel:
1. Sök i bild
Använd sökrutan som finns högst upp på den svarta menyraden för att söka. Om du först klickar på Bild i vänstermenyn så söker du bland alla tiotals miljoner bilder vi har.

Eftersom vi även har bilder från utländska bildleverantörer kan du ofta vinna på att söka även på engelska.

2. Sök i endast nyhetsbilder
Om du gör din sökning från sektionen Bild --> Nyheter söker du endast i nyhetsbilder - och slipper träffar från Historiskt, Genrebilder, Kungligt etc.

3. Sök i bild/nyheter/inrikes
Om du gör din sökning från sektionen Bild --> Nyheter --> Inrikes söker du endast i inrikes nyhetsbilder.

4. Sök i genrebilder
Om du är ute efter en generell, illustrerande bild för något begrepp, ämne, fenomen - klicka Bild, sedan  Genre och sedan gärna undersektion. Då slipper du alla nyhetsbilder där ditt sökbegrepp kan förekomma.

Till exempel om du söker på vattenfall, klicka på Djur, natur och väder för forsar i naturen, men på Ekonomi, näringsliv & jordbruk för att få bilder med företaget som heter så.

5. Bedöm sökresultat
När du gjort en sökning får du en summa av sökresultat. Summan under rubriken visar hur många träffar det finns i sektionen där du står (t ex Bild, eller Bild - Genre). Klicka på en undersektion, så ser du hur många träffar det finns i just den undersektionen. På det sättet kan du avgränsa ett brett sökresultat för att lättare hitta det du specifikt letar efter.

Märk även att:

  • Du kan sortera träffarna på Senaste (när bilden togs eller kom in) eller på Relevans (hur väl den stämmer med din sökning) .
  • Samma bild kan tillhöra flera ämneskategorier.
  • Finns det inga träffar på din sökning i en viss sektion så visas inte den knappen. 

6. Granska bilderna

När du klickat upp en bild och sedan vill titta på nästa, så kan du antingen bläddra med pilsymbol för att se på nästa eller stänga den med krysset uppe till höger för att komma tillbaka till din träfflista och titta vidare i den.

Men om du klickar på huvudsektionen Bild igen, så nollställs sökningen. 

 

Sök i nyhetstexter, feature m m

Sökningar där fungerar som sökning i Bild - men brukar bli enklare tack vare färre underavdelningar. Gå först in i rätt sektion via menyn i vänsterspalten, använd sedan sökrutan uppe i den svarta listen.