Söksträng med flera sökord - söksyntax

Du kan bygga upp sökningar med flera sökord och logik i den enkla sökrutan högst upp på sidan.

Följande sökbegrepp kan du använda:

1. Och

Det räcker med ett mellanslag för att den ska söka både första och andra ordet.

Exempel: stefan löfven

hittar bilder, texter etc där både Stefan och Löfven finns med i texten/bildbeskrivningen etc

2. Inte

Använd ett minustecken som sitter ihop med ordet som ska exkluderas.

Exempel: stefan -löfven

hittar bilder, texter etc där Stefan men inte Löfven finns med i texten/bildbeskrivningen etc

3. Eller

Använd dubbelt vertikalstreck mellan orden för att få träff där det ena eller det andra ordet (eller båda) finns med. Alltså ||

Vertikalstreck gör du genom att trycka på följande tangenter:

Mac: Alt + 7

PC: Alt Gr + <

Exempel: stefan || löfven

hittar bilder, texter etc där antingen Stefan eller Löfven eller båda finns med i texten/bildbeskrivningen etc

4. Exakt fras

Sätt citationstecken kring frasen för att få den exakta matchningen.

Exempel: ”stefan löfven”

Exempel: "stefan löfven*" - med asterisk före det avslutande citattecknet, om du även vill få träff på Stefan Löfvens

ger bilder, texter etc där namndelarna Stefan Löfven står ihop med varandra i den ordningen i texten/bildbeskrivningen etc

5. Olika ändelser

Sätt en asterisk för att få fler ändelser på samma ord.

Exempel: partiled*

ger träff på partiledare, partiledaren, partiledarna, partiledningen o s v.

6. Söksträng

Använd parentes för att inkludera/exkludera fler ord.

Exempel: (göran || stefan) partiledare

Här blir det träff om Göran och partiledare och/eller Stefan och partiledare står i samma text/bildbeskrivning etc.