Söksträng med flera sökord - söksyntax

Du kan bygga upp sökningar med flera sökord och logik i den enkla sökrutan högst upp på sidan.

Följande sökbegrepp kan du använda:

1. Och

Det räcker med ett mellanslag för att den ska söka både första och andra ordet.

Exempel: stefan löfven

hittar bilder, texter etc där både Stefan och Löfven finns med i texten/bildbeskrivningen etc

2. Inte

Använd ett minustecken som sitter ihop med ordet som ska exkluderas.

Exempel: stefan -löfven

hittar bilder, texter etc där Stefan men inte Löfven finns med i texten/bildbeskrivningen etc

3. Eller

Använd vertikalstreck mellan orden för att få träff där det ena eller det andra ordet (eller båda) finns med.

Vertikalstreck gör du genom att trycka på följande tangenter:

Mac: Alt + 7

PC: Alt Gr + <

Exempel: stefan | löfven

hittar bilder, texter etc där antingen Stefan eller Löfven eller båda finns med i texten/bildbeskrivningen etc

4. Exakt fras

Sätt citationstecken kring frasen för att få den exakta matchningen.

Exempel: ”stefan löfven”

Exempel: "stefan löfven*" - med asterisk före avslutande citattecknet, om du även vill få träff på Stefan Löfvens

hittar bilder, texter etc där namndelarna Stefan Löfven står ihop med varandra i texten/bildbeskrivningen etc

5. Olika ändelser

Sätt en asterisk för att få fler ändelser på samma ord.

Exempel: partiled*

ger träff på partiledare, partiledaren, partiledarna, partiledningen o s v.

6. Söksträng

Använd parentes för att inkludera/exkludera fler ord.

Exempel: (göran | stefan) partiledare

Här blir det träff om Göran och partiledare och/eller Stefan och partiledare står i samma text/bildbeskrivning etc.